museum-digitalРівненська область
CTRL + Y
ru
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Олеографії, Літографії [OL- 1342/15 Вст. 31204]
1342-15 (1) (1) 1342-15 (2) (Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова CC BY-NC-SA)
Происхождение/Права: Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова / Сошніков Ігор Андрійович (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Предыдущие<- Далее->

Старець на кладовищі, з добірки літографій “Малюнки Тараса Шевченка”

Процитировать эту страницу Подробнее об этом собрании (документ) (PDF) Рассчитать расстояние до текущего местоположения Архивные версии Добавить к сравнению Графический вид

Описание

Літографія на білому аркуші з широкими полями, однобічна. У центрі розташована ілюстрація картини Тараса Григоровича Шевченка – «Старець на кладовищі». Зображено старого жебрака, що стоїть на алеї кладовища, з великою розкритою книгою в руках. Водночас у ворота цвинтаря входить похоронна процесія. В образі старця в лахмітті, босого, з високим чолом, благородним обличчям – ми бачимо скоріше не жебрака, а філософа, що знає ціну життя та смерті. Праворуч сидить ще один жебрак, у якому впізнаємо самого Тараса Шевченка. У правому нижньому куті зображені улюблені художником рослини – будяки. Сцена змальовує смоленське кладовище на Васильєвському острові, де у студентські роки Тарас любив гуляти. Існує припущення, що для образу старця позував відомий в Академії натурщик Тарас Малишев, приятель художника.

Внизу на картинці офортним штрихом напис: Т. Шевченко. 1859.
Зі зворотного боку літографії – інвентарні номери, нанесені чорною тушшю, чорною пастою від кулькової ручки та графітовим олівцем.

Материал/Техника

Папір крейдований/друк кольоровий

Карта
Заказано Заказано
1911
Друкарня "Сириус"
Санкт-Петербург
[Привязка к времени] [Привязка к времени]
1911
1910 1916
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Объекты из: Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова

Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова — один з найбільших музеїв України з давньою історією, провідний культурний центр Слобожанщини та...

[Состояние информации: ]

Примечания по использованию и цитированию

Представленная здесь текстовая информация может использоваться бесплатно в некоммерческих целях при условии указания источника. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Пожалуйста, указывайте в качестве источника не только интернет-представительство, но и название музея. Права на изображения указаны под большими изображениями (которые доступны при нажатии на маленькие изображения). Если там не указано ничего другого, действуют те же правила, что и для текстовой информации. Любое коммерческое использование текста или изображения требует согласования с музеем.